Een vorstelijk bestaan, door Marco Knauff

recensent: Peter Motte

onder auspiciën van De voormalige Tijdlijn en Vertaalbureau Motte

De voorpagina van A. Goeree van ‘Een vorstelijk bestaan' is een geslaagde puzzel. Het boek gaat over een gedeeltelijke siamese tweeling doordat hij een lichaam is met twee hoofden. Elk hoofd bestuurt zijn helft van het lichaam, maar bovendien moet een van hen ook nog Nederland besturen, want hij is de koning. In een toegankelijke taal die erin slaagt om niet saai te zijn, beschrijft Marco Knauff een jaar uit de regering van koning Victor en zijn broer Max. Het is een fataal jaar, waarin Knauff niet alleen de koning volgt, maar ook een voormalige leraar, Pieter van Vlugt. Pieters ontslag is het gevolg van moeilijke leerlingen en onmogelijke schoolsituaties. Terwijl koning Victor probeert om het land op de juiste koers te houden, zakt Pieter telkens verder weg, totdat hij een merkwaardige vrouw ontmoet die hem een uitweg biedt. Ook Victor ontmoet een vrouw, Jeanine, met wie hij een relatie opbouwt, ondanks de moeilijke situatie door het tweelinghoofd Max.

Knauff slaagt er goed in om de verhouding tussen Victor en Max weer te geven, een heleheksentoer. Mutanten met meerdere hoofden zijn niet nieuw in de fantasy en sciencefiction. Philip K. Dick toverde er al enkele te voorschijn. Bij Dick hebben ze echter meestal paranormale krachten, maar bij Knauff is dat niet het geval. Marco heeft geen goocheltoeren nodig om de aandacht vast te houden. Het verhaal vloeit langzaam verder, tot de spanning zich begint op te bouwen door het merkwaardige voorstel dat Pieter krijgt. Halverwege het boek wordt de koning geïnterviewd door Pieter Velzen, een medestander van het koningshuis. De centrale plaats van dat hoofdstuk en de overeenkomst tussen de namen van van Vlugt en Velzen kunnen niet toevallig zijn. De koning stort zijn hart uit aan de journalist, wat hem bij de bevolking gerehabiliteerd. Bij een later gesprek met de leraar is hij echter heel afwezig. Daardoor lopen de dingen wel heel anders dan hij had verwacht.

Marco Knauff (1965) debuteerde in 1985 en publiceerde meerdere verhalen in De Tijdlijn en in nevenreeksen van De Tijdlijn. Een van die verhalen, ‘Gisteren, vandaag en morgen', werd zelfs verfilmd. Knauff haalde de derde prijs in de Rakis Award.

Meer info op www.marcoknauff.nl

Een vorstelijk bestaan, Marco Knauff, 2006, Assen, Uitgeverij Servo, postbus 467, NL-9400AL Assen, 212 p's, ISBN 90-5786-05-46.


© 2006. Web page developed, translated and maintained by Vertaalbureau Motte Abdijstraat 33 B-9500 Geraardsbergen Belgium e-mail: peter.motte@skynet.be